Olomoucký Deník - hodnocení sezony

14.07.2008 12:08

Dolany si podeváté zahrají v KP

27.6.08  Olomouc/ V obci Dolany, necelých deset kilometrů od Olomouce, která má i s přidruženými obcemi Véska a Pohořany něco málo přes 2200 obyvatel, se hraje minimálně deset let kvalitní fotbal. Místní FC Dolany se v roce 2000 probojoval do krajského přeboru a letos v srpnu zahájí v této soutěži devátou sezónu.

V předcházejících osmi ročnících obsadili Dolanští v KP třikrát čtvrté místo (2002, 2004, 2005), jednou páté (2007), jednou sedmé (2001), jednou osmé (2006), jednou desáté (letos) a jednou dvanácté (2003). Pravděpodobně nejtěžší ročník byl ten letošní. Podzimní část soutěže dolanským fotbalistům vůbec nevyšla. Po patnáctém kole se s dvanácti body krčili na předposlední příčce. Impuls k obratu zřejmě dodalo vhodné doplnění kádru hráči Hrabalem, Kolářem a Klukou i úspěšný start na prvním ročníku zimního turnaje „Memoriálu Oldřicha Vangora v Holici, kde skončili na druhém místě za divizní Konicí a nechali za sebou další účastníky KP – domácí 1.HFK Olomouc B, Určice, Šternberk a Ústí. Začátek jarní části ještě nevyšel pro velkou marodku a přišly zbytečné porážky s Přerovem a Šumperkem. Cestu k záchraně nastartovala až výhra v Želatovicích. Dolanský tým následně vyhrál ještě dalších šest zápasů, v jarní tabulce obsadil šesté místo, což nakonec stačilo na pohodovou desátou příčku v konečné bilanci. V letošním roce se Dolanští pustili do rozsáhlých investic.Vybudovali krásnou terasu k stávající restauraci, mají nové hřiště na doplňkové sporty - nohejbal, volejbal či tenis. O prázdninách zahájí stavbu nových šaten za jižní brankou. Nové zázemí významně vylepší podmínky nejen hráčům, ale také rozhodčím. Pro diváky chystají ještě rozšíření krytého posezení včetně sociálního zařízení a sezónním kioskem. Tím zajistí pro 250 diváků střechu nad hlavou v případě nepříznivého počasí. Do zvelebení sportovního areálu se významně zapojila i obec, což sportovci přijali s velkým povděkem. Dík fotbalistů míří i k řadě sponzorů a dárců.

Vedení klubu se snaží o rozšíření hráčského kádru, aby další sezóna navázala na úspěchy minulých let. Ze zahraničního angažmá se vrací Marek Duda, přestup podepsal Lubomír Štrbík, před podpisem přestupních lístků je ještě jeden hráč ze Sigmy do defenzívy. Jinak je velkou snahou vedení klubu udržet stávající hráčský kádr. Také trenér Jiří Navrátil přijal nabídku pokračovat v Dolanech ještě příští sezónu - je to jeho již šestá, na dnešní poměry celkem rarita. Věrní diváci přivítali i ustavení „B“ mužstva, které dá příležitost hrát mistrovské soutěže vlastním odchovancům. Dolanští totiž nezapomínají ani mládež. V letošních soutěžích měli dvě družstva mládeže. Dorostenci skončili v OP na třetím místě za celky Nemilan a Bohuňovic, starší žáci skončili ve stejné soutěži devátí ze čtrnácti účastníků. Pro nový ročník chtějí přihlásit ještě jedno mládežnické družstvo. Lze si jen přát, aby nadšení pro fotbal v Dolanech neustávalo. Řada příznivců z blízkého i širokého okolí se totiž ráda na pěkný dolanský fotbalový stánek vrací. (bin)

Vlastní vyhledávání