1.kolo Ondrášovka Cupu

26.07.2010 06:56

FC Dolany – FK SAN-JV Šumperk 1:1 (1:0), na penalty 3:4

K velkému překvapení se schylovalo v sobotu odpoledne v Dolanech u Olomouce. Tamní účastník krajského přeboru dlouho držel v 1. kole Ondrášovka Cupu nad divizním Šumperkem jednobrankový náskok.Favorizovaní hosté ale srovnali a v penaltovém rozstřelu byli štastnější.
„Asi by to byla senzace, kdybychom náhodou vyhráli nebo postoupili,“ uznal po utkání kouč domácích Jiří Navrátil.
„Samozřejmě jsme věděli o síle soupeře, že posílili hráči ze Zábřeha a že v divizi mají postupové ambice. Měli jsme patřičný respekt a podřídili jsme tomu taktiku. Vycházeli jsme ze zajištěné obrany, chtěli jsme hrát na kontry a brzy vstřelit branku, což se nám povedlo,“ pochvaloval si vstup do zápasu.
Ten se totiž Dolanům povedl náramně. Už v 6. minutě chytře využil Duda vyběhnutí šumperského gólmana Kameníka a poslal osmý tým minulé sezony krajského přeboru do vedení.
Hosté přidali na obrátkách a Dolany zatlačili na vlastní polovinu. Jenže vyrovnání bránil skvělými zákroky domácí brankář Benčík a proto se šlo do kabin stále za stavu 1:0.
„Průběh zápasu ovlivnil rychle inkasovaný gól, který jsme dostali hned v úvodu po naší zbytečné chybě. Pak jsme se snažili co nejdříve vyrovnat. Většinou se hrálo na polovině soupeře, jenže domácí na těžkém terénu dobře bránili a dlouho jsme si s jejich zhuštěnou defenzivou nevěděli rady,“ prozradil trenér Šumperku Petr Strnad.
Dolany se snažili hrát klidně a dlouho se jim to dařilo, zatímco na šumperské straně stoupala nervozita.
„Chtěli jsme hrát soupeři na nervy a udržet to zezadu a třeba se nějakým brejkem pokusit zvýšit,“ poznamenal domácí trenér Navrátil.
Po změně stran už byla převaha Šumperku spíše optická, do vyloženějších šancí se příliš nedostával.
„Víceméně jsme Šumperk do ničeho nepustili, respektive si nic nevypracoval. Bohužel v závěru už jsme ten tlak nevydrželi, otevřela se nám levá obrana a soupeř zaslouženě vyrovnal,“ okomentoval Navrátil moment z 72. minuty, kdy se na pravé straně prosadil střídající Lukáš Čemba a odvrátil vyřazení.
Zápas tak dokráčel až do penaltového rozstřelu. V něm začaly lépe Dolany, když Benčík parádně vyrazil hned první pokus šumperského Martina Nováka. Jenže pak se netrefil ani jeho jmenovec v dolanském dresu Adam a začínalo se od znovu.
Rozhodla až poslední série, kdy míč do sítě neprotlačil Duda a Šumperk vzápětí posunul do 2: kola domácího poháru další střídající hráč Dušan Krcho.
„Rozhodla asi větší psychická odolnost hráčů z vyšší třídy. Ale musím hráčům poděkovat, s výkonem jsem byl spokojený,“ dodal Navrátil.
„Místy nám chyběl důraz před bránou, ale musím ocenit, že kluci bojovali až do závěru a nakonec nám to tam spadlo. Penaltový rozstřel je již loterie. Tentokrát jsme však šli štěstí naproti,“ doplnil k duelu šumperský kouč.
Branky: 6. Duda – 72. Čemba. Penalty proměnili: Bergmann, Holly, Václavík – Pinkava, Skopal, Horák, Krcho. Penalty neproměnili: A. Novák, Duda – M. Novák. Rozhodčí: Antoníček – Caletka, Kondler. ŽK: Štrbík, Schmidt, Holly – Mlynář.
FC Dolany: Benčík – Schmidt, A. Novák, Václavík, Holly, Bergmann, Štrbík (56. Čapek), Dlabal, Valenta, Duda, Smolák. Trenér: Jiří Navrátil.
FK SAN-JV Šumperk: Kameník – Zatloukal, Szöcs (60. Krcho), M. Novák, Reichl, Skopal, Horák, Mlynář (46. Čemba), Hruda (46. J. Kobylík), Pobucký, Pinkava. Trenér: Petr Strnad.

autor: Martin Dostál - Olomoucký deník

Vlastní vyhledávání